Crossroads Groningen

GroningenDoorstrijkmortel

Aardbevingsbestendige doorstrijkmortel op maat

Op de voormalige ACM veevoederfabriek locatie aan het Reitdiep in Groningen verrijst woningbouwproject Crossroads, dat bestaat uit woonblokken met drie tot vijf verdiepingen en twee woontorens. Bijzonder is dat alle metselstenen zonder voorbevochtiging worden gemetseld met een aardbevingsbestendige en uitslagarme doorstrijkmortel van Remix. Deze mortel is bovendien voor dit project op maat gemaakt.

Veel verschillende wegen elkaar op deze plek kruisen en ontmoeten: het Reitdiep, de
ringweg, de Friesestraatweg, het fietspad en het treinspoor. Op het voormalige terrein van de ACM veevoederfabriek bouwt Geveke 273 appartementen en 19 kadewoningen die bijna in elkaar over gaan. Meest opvallend is de 65 meter hoge woontoren met twintig verdiepingen die op één van de hoeken staat. Op de andere hoek staat een woontoren met negen verdiepingen. De laagbouw tussen de twee torens en de woonblokken die haaks op de twee woontorens staan hebben drie tot vijf verdiepingen.
De binnenspouwbladen zijn een combinatie van houtskeletbouw (deel hoogbouw), prefab beton en kalkzandsteen. “Voor het metselwerk is gekozen voor zeer sterk zuigende metselstenen van steenfabriek Engels. De door Aberson geleverde 650.000 metselstenen zijn voorzien van bezanding en worden zonder voorbevochtiging droog vermetseld”, zegt uitvoerder Daniel Lankhorst van Geveke.

Klik hier om het volledige artikel in Bouwtotaal te lezen 

Klik hier om het artikel in Bouwen in het Noorden te lezen

”ER doorstrijk- mortel is zeker niet de goedkoopste, maar de besparingsmogelijkheden zijn groot. Er kan sneller worden gemetseld en we kunnen eerder de steigers weghalen. Daarnaast is het metselwerk van hoog niveau. In deze tijd van hoge kosten is zo’n kostenbesparing enorm belangrijk. Het heeft dan ook geen zin om alleen naar de kosten van de mortel zelf te kijken. Als je vroeg om tafel gaat met de metselaar en de mortelproducent, kun je uiteindelijk veel slimmer werken!”

Daniel Lankhorst, Geveke Groningen

Crossroads 4 - kopie
Crossroads A3
6S4A7215

Jan Bouwe vertelt je meer over dit project

Jan Bouwe is onze accountmanager voor regio Noord Nederland. Wil je meer informatie over dit project? Of heb je een vergelijkbaar project? Bel of e-mail hem gerust voor al je vragen!