Remix_aardbeving-gasveld-klein

Aardbevingsbestendiger metselwerk

Als noordelijke mortelproducent ging het Remix aan het hart, al die scheuren in het metselwerk en het leed en de onveiligheid die dit met zich meebracht. Doodsoorzaak nummer één bij een aardbeving bij authentiek gebouwde woningen zijn stenen die loskomen van de gevel, zo is uit onderzoek gebleken. Dat mag niet meer gebeuren vonden wij bij Remix.

Met de in eigen huis ontwikkelde technologie werd een nieuwe generatie ER® (Earthquake Resistance) mortels ontwikkeld. Deze mortels zijn elastischer en vormen een bijzonder sterke verbinding tussen de metselstenen. De superieure hechting voorkomt scheuren en losraken van de stenen. Een ijzersterke oplossing die op eenvoudige wijze met nauwelijks investeren, letsel kan voorkomen.

Jan Bouwe op bouwplaats

Nauwelijks duurder

Jan Bouwe Reinholtd, accountmanager bij Remix voor Noord Oost Nederland rekent voor: “De meerprijs van Remix ER® mortel voor een gemiddelde woning met 10.000 metselstenen bedraagt slechts € 250. Een makkelijkere en goedkopere maatregel om aardbevingsbestendiger te bouwen en veiliger te wonen is er niet!” Hij vervolgt: ”Waarom risico lopen als de oplossing zo eenvoudig en goedkoop is. Kies voor de speciaal voor aardbevingsgebieden ontwikkelde en geteste ER® mortel in plaats van een traditionele metselmortel, die veel minder veilig is en veel eerder aan schade onderhevig zal zijn”.

Foto TNO triltafelopstelling-webversie

Bevestigd met de TNO triltafeltest

Eigen laboratoriumonderzoeken lieten het al zien en zijn door TNO bevestigd. TNO heeft samen met Remix Droge Mortel BV en Steenindustrie Strating uit oude Pekela een zogenaamde triltafeltest ontwikkeld, om te bepalen hoe goed gebouwen in Groningen en in de rest van Nederland bestand zijn tegen aardbevingen. Bij deze testen met gesimuleerde aardbevingen worden krachten, versnellingen en verplaatsingen van het gebouwdeel (geveldeel) gemeten. Deze meetgegevens bepalen de eigenschappen van het gebouwdeel en worden gebruikt om een berekening te maken van het gedrag van het hele gebouw tijdens een aardbeving. De triltafeltesten zijn uitgevoerd in BuildinG, het innovatiecentrum voor Bouw & Infra te Groningen. De resultaten zijn ronduit verbluffend: De Remix ER® proefmuur weerstond gesimuleerde aardbevingen tot 2,5 keer de hoogst verwachte aardbeving in 2475 jaar. (Bron: TNO-rapport 2019 R10933). Een vele malen zwaardere aardbeving dus dan Huizinge 2012 (3,6 op de schaal van Richter).

Voor nieuwbouw en renovatie en herstel

De nieuwe generatie ER® (Earthquake Resistance) mortels is onder de merknamen Remix en Sakrete via de bouwmaterialenhandel leverbaar als metselmortel, doorstrijkmortel, dunbedmortel, voegmortel (in combinatie met Voegfix FX) en Multimortel. Remix/Sakrete Multimortel is met zijn vele toepassingsmogelijkheden bij uitstek geschikt voor vele renovatie- en herstelklussen.

Projecten
Inmiddels zijn en worden vele projecten in het Groninger aardbevingsgebied met Remix ER® mortels uitgevoerd. Als eerste was er een hoogbouwproject voor studentenhuisvesting aan de Zonnelaan te Groningen. Later gevolgd door prestigieuze projecten als Polaris en Crossroads in Groningen en de Tirrel te Bedum. Maar zeker ook voor enkele woningen en woningrenovatie zijn de Remix/Sakrete ER® mortels de veilige en verantwoorde keuze.