ER Earthquake Resistance

Door TNO is in samenwerking met onder andere Remix Droge Mortel een zogeheten triltafeltest ontwikkeld om te bepalen hoe goed gebouwen bestand zijn tegen aardbevingen. Tijdens gesimuleerde aardbevingen zijn krachten, versnellingen en verplaatsingen van een gebouwdeel (gevel) gemeten. Met de meetgegevens kunnen de eigenschappen van het gebouwdeel worden bepaald en vervolgens worden gebruikt om een berekening te maken van het gedrag van het hele gebouw tijdens een aardbeving.

De resultaten zijn opmerkelijk: de Remix ER® proefmuur weerstond een maximale PTA (piek tafel versnelling) van 0,84 g. Ter indicatie: de hoogst gemeten PGA (piek grond versnelling) waarden tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) waren respectievelijk 0,09 g en 0,11 g.
 
De weerstand tegen herhaalde aardbevingsbelasting van een gevel en daarmee de veiligheid kan dus enorm worden verhoogd met deze mortel in combinatie met geperforeerde strengpersstenen. Een en ander kan tegen nauwelijks meerkosten, circa €200 voor een gemiddelde woning. Meer informatie over deze test is te lezen in TNO rapport 2019, R10933.
 
Remix ER® mortels zijn elastischer en vormen een bijzonder sterke verbinding tussen de metselstenen met een superieure hechting om losraken van de stenen te voorkomen (doodsoorzaak nr. 1 bij aardbevingen). Door het hoge watervasthoudend vermogen van de ER® mortels is er aanzienlijk minder kans op “verbranden” van de mortel door te snelle uitdroging en kan voorbevochtigen van de metselstenen achterwege blijven. 
 
De nieuwe generatie ER® mortels zijn onder de merknamen Remix en Sakrete leverbaar als metselmortel, doorstrijkmortel, dunbedmortel (allen met Dubokeur), Multimortel en voegmortel in combinatie met Voegfix FX.